Rakennatko digitaalista palvelua? Viisi vinkkiä parempaan lopputulokseen

Kahdeksan vuoden käyttökokemussuunnittelijan kokemuksella olen nähnyt paljon eri elämänvaiheissa olevia palveluita: starttirahalla käynnistettäviä startuppeja, kokeneiden sarjayrittäjien luotsaamia, toimialoja ravistelevia hankkeita sekä isojen konsernien ketterästi kehitettäviä tuotteita.

Näissä kaikissa tapauksissa käyn läpi aina samat UX-teesit projektin alussa. Tässä viisi vinkkiä onnistuneen palvelun rakentamiseen:

1. Ymmärrä loppukäyttäjäsi tarpeet

Mitä palvelusi loppukäyttäjä haluaa saada aikaan, ja missä tilanteissa he haluavat käyttää sovellustasi? Esimerkiksi uuden sovelluksen lataus sovelluskaupasta tai rekisteröityminen on jo melko paljon käyttäjältä vaadittua, ellei sovelluksesi tarjoa pitkäaikaista hyötyä käyttäjälle näiden vaiheiden jälkeen.  Ymmärtämällä loppukäyttäjän tarpeet, pystytään helposti priorisoimaan se ominaisuus, josta asiakas olisi vaikkapa valmis maksamaan, tai joka keskustelujen pohjalta tuottaisi asiakkaan ongelmaan suurimman helpotuksen.

2. Tee sovelluksellasi vähemmän asioita, mutta paremmin kuin kilpailijasi

Tim Cookin sanoin asioiden tekeminen yksinkertaiseksi on usein monimutkaista toteutusta vaikeampaa. Ratkaise mieluummin aluksi yksi asia mahdollisimman hyvin sen sijaan, että palvelusi tekee tusinan verran asioita keskinkertaisesti.

3. Validoi palvelusi loppukäyttäjillä ennen etenemistä

Jos palvelusi liikeideaa ei ole validoitu millään tavalla ennen toteutuksen aloitusta, riskit kasvavat merkittävästi. Tästä syystä kevyen prototyypin ja käyttäjätestauksen toteutus esimerkiksi Figma-työkalulla auttaa vähentämään epäonnistumisen riskiä.

4. Ota käyttäjä- ja palvelukokemus tiiviiksi osaksi brändiä

Edelleen törmään hypoteesiin, jossa yrityksen brändi käsitetään pelkkänä visuaalisena ilmeenä ja varsinainen palvelu omana, erilaisena kokonaisuutenaan. Brändi ei ole pelkkä yrityksen logo tai ulkokuori, vaan kokonaisuus siitä, miltä palvelusi tuntuu, toimii ja viestii jokaisessa asiakaskohtaamisessa. Miellyttävä palvelukokemus on keskeinen osa palvelusi brändimielikuvaa.

5. Tee aluksi palvelusi Minimum Lovable Product, jotta pelivaraa jää tarvittaessa suunnanmuutokseen

Let’s face it, softakehitys on pitkäaikainen (ja myös riskialtis) sijoitus yrityksesi tulevaisuuteen. On hyvä idea tehdä asioita ketterästi pienissä osissa ja jättää surutta "nice to have" -ominaisuudet tulevaisuuteen. Muuttuvassa maailmassa markkinatilanteet elävät, uusia kilpailijoita ilmestyy jatkuvasti markkinoille, ja sovelluskauppojen sekä GDPR-säädösten vaatimukset tiukentuvat. Vaikka kaikki kohdat tältä listalta olisi huomioitu, on silti hyvä jättää pelivaraa pahan päivän varalle.

Lead Product Designer

Henri Paltemaa

henri.paltemaa@kiskolabs.com